Utile

Informații despre fișiere

Tot fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Este foarte important să ții cont de informațiile pe care ți le punem cu drag la dispoziție, pentru a te bucura în final de rezultatul așteptat.

  • Folosim utilaje de tipar digital de înaltă performanță, dotate cu unități de corectare a deviaților de culoare și de print integrate.
  • Prelucrarea fișierelor pentru print se face cu RIP-uri performante.
  • Dacă ai cerințe de culoare stricte și ai această informație, putem folosi profilul de culoare în care a fost lucrat fișierul tău.
  • Impoziția documentelor se face automat din softul utilajului, astfel că te rugăm să încarci fișierele neimpozate.

Poți încărca fișierele, după ce ai lansat comanda, în 3 moduri:

  • în pagina de confirmare a comenzii
  • din Contul tău > Comenzi > upload
  • utilizând link-ul din e-mail-ul de confirmare a comenzii, primit de la noi .

Pentru a-ți fi mai ușor, îți recomandăm crearea unui cont de client pe site.

Verificarea standard

Se efectuează în mod gratuit următoarele verificări ale fișierului de print:

  • se compară dimensiunile din fișier cu cele configurate
  • se verifică dacă numărul de pagini configurate corespunde cu numărul de pagini din fișierul încărcat
  • se verifică existența marginilor de siguranță și de tăiere (oglinda paginii și bleed-ul);
  • se convertesc implicit în CMYK, eventualele culori Pantone și RGB, cu profilul de culoare Euroscale. Dacă știi în ce profil a fost lucrat fișierul tău, te rugăm să-l scrii în denumirea fișierului.
Verificarea suplimentară

Pentru verificarea suplimentară a fișierelor cu până la 6 pagini primești, în plus față de verificarea standard, următoarele:

  • verificarea rezoluției fișierelor de tip jpg si tiff, care trebuie să fie de minim 300 dpi, la scara 1:1;
  • preflight pentru fisierele pdf: verifică rezoluția pozelor, verifică fonturile și le convertește la curbe, dacă sunt embeded, verifică și corectează grosimea liniilor;
  • verificarea orientării pentru printarea față-verso;
  • verificarea plasării corecte a graficii în cazul plierii.

Pentru verificarea suplimentară a fișierelor pdf cu mai mult de 6 pagini primești, în plus față de verificarea standard, următoarele:

  • verificarea fișierului pdf pentru copertă, inclusiv dimensiunile cotorului;

ATENȚIE!

  • Nu se face corectură de text și design.
  • Verificarea suplimentară include încărcarea a 3 variante ale aceluiași fișier. La a patra încărcare,  va fi necesară achitarea unei noi verificări suplimentare. Îți mulțumim pentru înțelegere!

Din motive tehnice, procedeele tipografice din fiecare etapă de producție pot genera abateri de până la 1 mm, raportat la distanțe. Abaterile tehnologice totale, care sunt acceptabile, pot ajunge până la 2 mm.

Materialele folosite în procesul de producție, prezintă în specificațiile tehnice abateri de +/-5%. Din acest motiv, este posibil ca, de la o lucrare la alta, să apară diferențe de: grosime, duritate, finisaj, culoare etc.

Modificarea proprietăților materialelor, chiar și în limitele abaterilor tehnologice din fabricație, pot influența, printre altele, culoarea printului. Din acest motiv, este posibil ca, de la o lucrare la alta, să apară diferențe de nuanță la print, chiar și atunci când se tipărește același fișier.

Uneori, aceste abateri se cumulează, putând deveni ușor observabile, fără a putea fi considerate defecte sau erori de execuție.

În cazul lucrărilor complexe, care ar necesita explicații suplimentare pentru siguranța executării lor corecte, este indicat să încarci fișiere de previzualizare împreună cu fișierele pentru tipar. Fișierele de previzualizare, spre deosebire de fișierele pentru tipar, pot conține diverse elemente ilustrative ca:

  • linii de big sau de perfor de rupere;
  • contururile neregulate pentru ștanțare sau decupare laser;
  • poziționarea găurilor sau a decupajelor.

Astfel pot fi evitate orice fel de neînțelegeri, iar lucrarea ta va fi realizată conform așteptărilor.

De ce să soliciți bun de tipar (BT)?

Prin vizualizarea unui bun de tipar în forma sa fizică, înainte de execuția întregii comenzi, se pot identifica și corecta erori sau diverse neconcordanțe, care nu pot fi evitate sau prevăzute în alt mod, cum ar fi:

  • erori de execuție grafică;
  • erori de salvare a fișierului;
  • neconcordanțe în culoare (culoarea dorită-versus culoarea vizualizată pe monitor);
  • calitatea relativă a imaginilor/fotografiilor etc.

Ce este BT pe print?

Bunul de tipar pe print reprezintă o probă de culoare și hârtie, astfel:

  • Pentru lucrările simple, compuse dintr-o singură coală de hârtie, vei primi practic o coală tipărită și nefinisată;
  • Pentru lucrările complexe, compuse din mai multe coli de hârtie, vei primi la alegere, 2 coli de hârtie tipărite și nefinisate (de exemplu: pentru o carte, poți alege un print pentru copertă și unul pentru o filă de la interior). Ca să fii sigur că primești ceea ce îți dorești, poți comanda print pentru bun de tipar pentru aproape toate lucrările. În consecință, aceste tipuri de erori, în lipsa solicitării dumneavoastră de a da bun de tipar pe materialul tipărit, nu pot fi considerate deficiențe calitative de tipar.

Ce este BT pe produs finit?

Bunul de tipar pe produsul finit reprezintă practic execuția la gata a unei mostre/a unui mock-up, pentru a-l putea analiza sub toate aspectele.

Recomandăm realizarea unui bun de tipar pentru a te asigura că produsul finit este conform așteptărilor tale.

Poți să trimiți fișiere pdf, tif, tiff, jpg, jpeg, eps, ps, cdr, psd sau ai, dar formatul preferat este PDF.

Fișierele PDF pentru produsele simple trebuie sa conțină una sau două pagini în funcție de print (fața sau față și verso). Dacă ai mai multe modele trimite un PDF multipagini.

Toate paginile trebuie să aibă aceeași dimensiune și orientare.

Fișierele pentru produsele cu mai multe pagini trebuie să conțină:

  • Paginile de interior în ordinea corectă;
  • Paginile albe incluse în fișier:
  • Paginile neimpozate;
  • Pagini cu aceeași dimensiune;
  • Pagini cu aceeași orientare.

Dacă trimiți alte fișiere decât PDF îți recomandăm să creezi o arhivă ZIP.

Poți să incluzi o pagină separată în fișierul PDF care să conțina numai zonele unde dorești aplicarea de folio sau lac sau să trimiți un fișier suplimentar.

Pentru o potrivire corectă, dimensiunile paginii pentru efect trebuie să fie aceleași cu cele din fișierul pentru print.

Dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Aceastea sunt dimensiunile pe care le-ai solicitat în comandă.

Finit fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Felul în care tăiem hârtia nu este o știință exactă. De aceea trebuie să lași puțin spațiu în marginea graficii tale pentru a acoperi astfel de erori.

Marginea de tăiere (sau bleed-ul) este zona din exteriorul materialului tipărit care conține elementele de grafică și care urmează a fi îndepărtată pentru realizarea produsului finit.

Marginea de tăiere este obligatorie atunci când produsul finit are print până în marginea dimensiunii finite.

  • Margine de tăiere de minim 2 mm;
  • Dimensiune finită: 210×297 mm (A4);
  • Dimensiune minimă fișier pentru print: 214×301 mm.

Elementele care trebuie să rămână până în marginea produsului finit trebuie să se continue și în marginea de tăiere.

Fisier corect fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.
Bleed corect fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.
Bleed gresit fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Marginea de siguranță este zona dintre elementele importante ale paginii și formatul finit. Aceasta este necesară atât din punct de vedere tehnic cât și estetic.

Aceste informații trebuie sa fie la minim 3 mm de formatul finit al paginii.

Oglinda pagini este zona din pagină care cuprinde informațiile și elementele importante ale paginii.

  • Dimensiune finită 210×297 mm (A4);
  • Margine de siguranță de minim 3 mm;
  • Oglinda paginii maxim 204×291 mm.
Fisier corect fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.
Siguranta corecta fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.
Siguranta gresita fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Exemplu:

Format finit: 210 x 297 mm
Dimensiune în fișier cu bleed de 3 mm: 216 x 303 mm Bleed de 3 mm
Oglinda paginii: 204 x 291 mm Margine de siguranță de 3 mm
Tot fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.
Fisier corect fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Semnele care se pun pe coala tipărită și care definesc dimensiunea finită a produsului.

Tehnologia folosită de TIPRO nu necesită ca semnele de tăiere să fie incluse în fișierul trimis de tine pentru print.

Rezoluția fișierelor

Pentru print, rezoluția optimă este de 300 dpi. Dacă fișierul trimis nu are rezoluția necesară, acesta poate fi reprocesat, însă, prin adăugarea de pixeli suplimentari, calitatea imaginii scade.

Rezoluția mai mică scade calitatea printului.

Rezoluții recomandate

Formate mari (mai mari decât 320 x 476 mm): minim 200 dpi
Formate standard (maxim 320 x 476 mm): minim 300 dpi

Fișierele jpeg și jpg trebuie salvate la calitate maximă.

Fișierele tif și tiff trebuie salvate cu compresie ZIP.

Pentru mai multe informații încearcă „Convertor și calculator” .

Dimensiunea minimă recomandată este de 8 pt, în funcție de font și stilul acestuia. Culoarea trebuie setată la 100% K (negru).

Este preferabil ca fonturile să fie transformate în curbe pentru a evita problemele legate de lipsa acestora din sistemul de print.

Recomandăm o dimensiune de minim 0,5 pt (0,18 mm).

Atenție! Când redimensionezi elemente vector, conturul este redimensionat proporțional. Verifică dacă și conturul are minim 0,5 pt.