Elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Ca prim rezultat, doua printuri consecutive pot fi total diferite ca ┼či con┼úinut.

Tiparul digital s-a dezvoltat ├«n paralel cu cele doua tehnologii folosite de c─âtre imprimantele de birou, inkjet ┼či laser.

Tehnologia laser

Tip─ârirea laser a fost inventat─â la Xerox in anul 1969. Prima imprimant─â laser a avut la baza un copiator xerografic. Prima imprimant─â laser comercial─â a fost IBM 3800 aparut─â ├«n anul 1975. De-a lungul anilor tehnologia s-a ├«mbun─ât─â┼úit foarte mult, ajung├ónd s─â fie competitiv─â, din punct de vedere al costurilor, pentru tirajele mici ┼či foarte mici. De asemenea, este una dintre tehnologiile de baz─â folosite pentru sistemele de facturare ┼či mailing direct, care necesit─â tiparirea cu date variabile.

 • tip─ârirea se face prin depunerea electrostatic─â de toner ( granule foarte mici de polimer – plastic) ┼či fixarea prin temperatur─â ┼či presiune
 • se poate folosi o culoare ( negru) sau CMYK – ultimele modele accept─â culori suplimentare, toner transparent, alb sau o culoare speciala pentru a ob┼úine efecte speciale
 • viteze maxime de tip─ârire de p├«n─â la 1500 A4 / min black – 300 A4 / min la 5 culori

Imprimarea laser presupune mai multe faze:

 1. RIP – Raster image processor – datele de imprimat sunt transformate ├«n imagini bitmap, corespunzatoare celor 4 culori CMYK ( separa┼úie de culoare)
 2. ├Änc─ârcarea – un cilindru acoperit cu material fotosensibil ( diferi┼úi compu┼či organici sau av├«nd ca baz─â, ├«n principal, seleniu sau bor) este expus unei sarcini electrostatice mari ┼či se ├«ncarc─â pozitiv.
 3. Expunerea – o raza laser este orientat─â cu un sistem de oglinzi ┼či lentile c─âtre cilindrul ├«nc─ârcat. Luminozitatea razei laser este controlata de datele din RIP, cre├ónd pe suprafa┼úa cilindrului puncte ne├«ncarcate electrostatic ( raza aprins─â descarc─â poten┼úialul negativ al cilindrului). Un sistem alternativ este cel cu bagheta cu LED-uri laser, acest sistem neav├ónd piese ├«n mi┼čcare. Astfel se creeaz─â suprafa┼úa ├«ncarcat─â electrostatic pe care se vor fixa particolele de toner.
 4. Developarea – Suprafa┼úa cu imaginea latent─â este expus─â la particolele de toner ├«nc─ârcat negativ. Acestea se vor fixa pe por┼úiunile ramase ├«nc─ârcate cu sarcin─â pozitiv─â de pe suprafa┼úa cilindrului.
 5. Transfer – Cilindrul este presat pe suprafata h├órtie ┼či se face transferul de toner. Ma┼činile de tipar digital de produc┼úie color folosesc o folie de transfer intermediar─â pe care sunt depuse cele 4 culori. De asemenea, este folosit─â o rola suplimentar─â ├«nc─ârcat─â pozitiv pentru o mai bun─â depunere pe suportul de tiparit.
 6. Fixarea – h├órtia trece prin ansamblu cuptor unde este presat─â ┼či ├«ncalzit─â, astfel particolele de toner se topesc ┼či se fixeaz─â de suport. Temperatura ├«n cuptor poate ajunge p├ón─â la 200 grade Celsius, dar, la utilajele de ultim─â genera┼úie aceasta variaz─â intre 140 – 160 grade Celsius. Unele utilaje folosesc dou─â cuptoare pentru a putea men┼úine o vitez─â mare de tip─ârire.
 7. Cur─â┼úare – Dupa ├«ncheierea ciclului de tip─ârire, lamele de plastic cura┼ú─â cilindri ┼či folia de transfer. Totodat─â o lamp─â neutralizeaz─â sarcina electrostatic─â r─âmas─â pe cilindrii.

Tehnologia inkjet

Tehnologia a fost dezvoltată începând cu anii 1950. Din 1970 a devenit posibilă tipărirea digitală a imaginilor generate de computere. Imaginea este formată direct pe substratul de tipărire, linie cu linie.

 • tip─ârirea se face cu cerneal─â
 • depunerea cernelii se face prin ejectarea de pic─âturi foarte mici de cerneal─â printr-un cap de tip─ârire
 • de obicei se folosesc 4 culori ( CMYK) ┼či patru capete de tip─ârire. Pentru ob┼úinerea unui gamut c├ót mai mare exist─â ┼či sisteme de imprimare cu 6 sau mai multe tipuri de cerneal─â ( light cyan, light magenta, etc. )
 • necesit─â un timp scurt de uscare
 • pot fi folosite doar tipuri de hartie care permit absorb┼úia cernelii ├«n structura lor
 • ultima genera┼úie de utilaje poate ajunge la viteze echivalente cu 3600 A4 / minut – 216 000 A4 pe ora !

Alte tehnologii de tipar digital

 

Indigo – ma┼čina de tipar digital offset

Utilajele Indigo folosesc cerneal─â ElectroInk – particole color foarte fine ├«n suspensie lichid─â (ulei). Particolele de cerneal─â formeaz─â o suprafa┼ú─â foarte fin─â de plastic pe suprafa┼úa suportului de tip─ârit prin depunere electrostatic─â similar─â cu tehnologia laser. Acestea sunt absorbite de suport, nemodific├ónd suprafa┼úa acestuia la fel de mult ca sistemele bazate pe toner. Aspectul printului este mai apropiat de tiparul offset clasic ( litografie). Totu┼či, noile ma┼čini de tipar laser tip─âresc, de asemenea, foarte apropiat de tiparul offset. Ma┼činile Indigo pot tip─âri at├ót pe coal─â c├ót ┼či tip─ârire continu─â, din rol─â. Un mare avantaj al acestui tip de utilaj este c─â se pot folosi amestecuri de cerneluri de tip Pantone.

Risograf – ma┼čina de multiplicat de mare vitez─â

Acest tip de utilaj combin─â mai multe tehnologii. Pe baza datelor primite de la un computer sau de la scanerul ├«ncorporat este creat─â o matri┼ú─â prin arderea unor puncte ├«ntr-un material plastic special. Matri┼ú─â astfel creat─â este ├«nf─â┼čurat─â ├«n jurul unui cilindru ┼či cerneala este for┼úat─â s─â ias─â prin g─âurile create ├«n matri┼ú─â. Cilindrul se rote┼čte sincron cu suportul de tip─ârit ┼či cerneala este depus─â pe acesta. Matri┼úele astfel formate se pot utiliza pentru c├óteva mii de treceri. Este un aparat ideal pentru multiplicarea documentelor nepreten┼úioase ( formularistic─â de exemplu) la un cost foarte mic, ├«n tiraje de la minim 100 de treceri. Poate fi considerat o versiune de tipar digital datorit─â faptului c─â poate folosi fi┼čiere trimise direct din calculator, iar procesul de fabricare a matri┼úei este complet automat.

├Än acest moment tiparul digital, cu diversele variante tehnologice, este ├«n plin─â dezvoltare. Permanent apar solu┼úii tehnice noi care duc la ├«mbun─ât─â┼úirea calita┼úii, m─ârirea vitezei de tiparire dar ┼či reducerea costurilor de produc┼úie.

Tiparul digital este soluţia ideală pentru tirajele mici care trebuiesc realizate într-un timp scurt la o calitate foarte bună.

De asemenea, este singura soluţie pentru tipărirea cu date variabile complexe.

Anul 2013 va aduce pe pia┼ú─â mai multe modele de tipar digital format B2 (50 x 70 cm). Voi prezenta aceste utilaje ┼či tehnologiile implicate ├«ntr-un articol viitor.