Despre RGB ┼či CMYK

 

De multe ori, este dificil de înţeles de ce culorile de pe monitor diferă de culorile care se văd pe print.

Sistemul RGB se bazeaz─â pe emisia de lumin─â ro┼čie ( Red ), verde ( Green ) ┼či albastr─â ( Blue). Acestea sunt culori aditive. Prin combinarea lor se ob┼úine alb. Pe acest principiu se bazeaz─â ├«n general sistemele de afi┼čare ( monitoare, televizoare, panouri publicitare).

Sistemul CMYK se bazeaz─â pe absorb┼úia luminii ambientale de c─âtre suportul pe care sunt depuse cele 4 culori: Cyan, Magenta, Yellow ┼či Key (black ). Acestea sunt culori substractive. Culoarea alb─â este de fapt culoarea suportului ( nu se depune deloc culoare) iar negru se ob┼úine prin depunerea de CMYK 100 % sau K 100%. Pe acest principiu se bazeaz─â tip─ârirea, inclusiv pe utilajele de tipar digital.

Dupa cum se vede în imaginea de mai sus, gamutul RGB acoperă mai mult decât gamutul Pantone, gamutul CMYK fiind cel mai mic.

Deci prin sistemul RGB se pot reproduce mai multe culori decât prin sistemul CMYK.

├Än principiu un material care se preg─âte┼čte pentru afi┼čare pe sisteme care emit lumin─â trebuie lucrat RGB iar un material pentru print trebuie lucrat CMYK.

Se poate face transformarea din RGB ├«n CMYK ( dar se pierde informa┼úia de culoare RGB nereproductibil CMYK) ┼či invers dar la transformarea CMYK ├«n RGB ceea ce se vizualizeaz─â pe ecranul monitorului va fi aproape identic ├«n ambele sisteme.

Adobe Photoshop permite vizualizarea gamutului activ├ónd op┼úiunea ├«n meniul „View” > Gamut warning. Por┼úiunile gri de pe ecran reprezint─â culori care nu au coresponden┼ú─â ├«n CMYK.

├Än general imprimantele mici, de birou, prelucreaz─â fi┼čierele RGB astfel ├«nc├ót s─â p─âstreze c├ót mai fidel con┼úinutul, conversia ├«n CMYK f─âc├óndu-se pe baza unui profil propriu al imprimantei. Totu┼či, costurile de tip─ârire pentru lucr─ârile cu acoperire mare sunt de c├óteva ori ( chiar zeci de ori ) mai mari dec├ót la imprimantele de produc┼úie. ┼×i costul suportului de tip─ârire necesar ob┼úinerii unei calit─â┼úi foarte bune a printului este mult mai mare dec├ót pentru imprimantele de produc┼úie.

Imprimantele de produc┼úie folosesc mai bine fi┼čierele ├«n format CMYK, conversia f─âc├óndu-se ├«n RIP ( Raster Image Processor). RIP-ul este o component─â hardware/software care poate fi ├«ncorporat─â ├«n ma┼čina de tipar sau ├«ntr-un computer dedicat, conectat direct la ma┼čina de tipar ( la echipamentele mai performante). ├Än RIP fi┼čierul trimis c─âtre print este transformat ├«n imagine bitmap separat─â pe cele 4 culori, CMYK, pe baza set─ârilor dorite.

Concluzia este că nu toate culorile RGB pot fi reproduse în sistem CMYK !

Sper ca această scurtă disertaţie pe tema RGB versus CMYK v-a fost de folos.