Elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Ca prim rezultat, doua printuri consecutive pot fi total diferite ca şi conţinut.

Tiparul digital s-a dezvoltat în paralel cu cele doua tehnologii folosite de către imprimantele de birou, inkjet şi laser.

Tehnologia laserBizhub press c8000 0 elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Tipărirea laser a fost inventată la Xerox in anul 1969. Prima imprimantă laser a avut la baza un copiator xerografic. Prima imprimantă laser comercială a fost IBM 3800 aparută în anul 1975. De-a lungul anilor tehnologia s-a îmbunătăţit foarte mult, ajungând să fie competitivă, din punct de vedere al costurilor, pentru tirajele mici şi foarte mici. De asemenea, este una dintre tehnologiile de bază folosite pentru sistemele de facturare şi mailing direct, care necesită tiparirea cu date variabile.

  • tipărirea se face prin depunerea electrostatică de toner ( granule foarte mici de polimer – plastic) şi fixarea prin temperatură şi presiune
  • se poate folosi o culoare ( negru) sau CMYK – ultimele modele acceptă culori suplimentare, toner transparent, alb sau o culoare speciala pentru a obţine efecte speciale
  • viteze maxime de tipărire de pînă la 1500 A4 / min black – 300 A4 / min la 5 culori

Imprimarea laser presupune mai multe faze:

  1. RIP – Raster image processor – datele de imprimat sunt transformate în imagini bitmap, corespunzatoare celor 4 culori CMYK ( separaţie de culoare)
  2. Încărcarea – un cilindru acoperit cu material fotosensibil (diferiţi compuşi organici sau avînd ca bază, în principal, seleniu sau bor) este expus unei sarcini electrostatice mari şi se încarcă pozitiv.
  3. Expunerea – o raza laser este orientată cu un sistem de oglinzi şi lentile către cilindrul încărcat. Luminozitatea razei laser este controlata de datele din RIP, creând pe suprafaţa cilindrului puncte neîncarcate electrostatic ( raza aprinsă descarcă potenţialul negativ al cilindrului). Un sistem alternativ este cel cu bagheta cu LED-uri laser, acest sistem neavând piese în mişcare. Astfel se creează suprafaţa încarcată electrostatic pe care se vor fixa particolele de toner.
  4. Developarea – Suprafaţa cu imaginea latentă este expusă la particolele de toner încărcat negativ. Acestea se vor fixa pe porţiunile ramase încărcate cu sarcină pozitivă de pe suprafaţa cilindrului.
  5. Transfer – Cilindrul este presat pe suprafata hârtie şi se face transferul de toner. Maşinile de tipar digital de producţie color folosesc o folie de transfer intermediară pe care sunt depuse cele 4 culori. De asemenea, este folosită o rola suplimentară încărcată pozitiv pentru o mai bună depunere pe suportul de tiparit.
  6. Fixarea – hârtia trece prin ansamblu cuptor unde este presată şi încalzită, astfel particolele de toner se topesc şi se fixează de suport. Temperatura în cuptor poate ajunge până la 200 grade Celsius, dar, la utilajele de ultimă generaţie aceasta variază intre 140 – 160 grade Celsius. Unele utilaje folosesc două cuptoare pentru a putea menţine o viteză mare de tipărire.
  7. Curăţare – Dupa încheierea ciclului de tipărire, lamele de plastic curaţă cilindri şi folia de transfer. Totodată o lampă neutralizează sarcina electrostatică rămasă pe cilindrii.

Tehnologia inkjetComcolor 9050 elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Tehnologia a fost dezvoltată începând cu anii 1950. Din 1970 a devenit posibilă tipărirea digitală a imaginilor generate de computere. Imaginea este formată direct pe substratul de tipărire, linie cu linie.

  • tipărirea se face cu cerneală
  • depunerea cernelii se face prin ejectarea de picături foarte mici de cerneală printr-un cap de tipărire
  • de obicei se folosesc 4 culori ( CMYK) şi patru capete de tipărire. Pentru obţinerea unui gamut cât mai mare există şi sisteme de imprimare cu 6 sau mai multe tipuri de cerneală ( light cyan, light magenta, etc. )
  • necesită un timp scurt de uscare
  • pot fi folosite doar tipuri de hartie care permit absorbţia cernelii în structura lor
  • ultima generaţie de utilaje poate ajunge la viteze echivalente cu 3600 A4 / minut – 216 000 A4 pe ora !

Alte tehnologii de tipar digital

 

Indigo – maşina de tipar digital offsetHp7000 cross section elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Utilajele Indigo folosesc cerneală ElectroInk – particole color foarte fine în suspensie lichidă (ulei). Particolele de cerneală formează o suprafaţă foarte fină de plastic pe suprafaţa suportului de tipărit prin depunere electrostatică similară cu tehnologia laser. Acestea sunt absorbite de suport, nemodificând suprafaţa acestuia la fel de mult ca sistemele bazate pe toner. Aspectul printului este mai apropiat de tiparul offset clasic ( litografie). Totuşi, noile maşini de tipar laser tipăresc, de asemenea, foarte apropiat de tiparul offset. Maşinile Indigo pot tipări atât pe coală cât şi tipărire continuă, din rolă. Un mare avantaj al acestui tip de utilaj este că se pot folosi amestecuri de cerneluri de tip Pantone.

Risograf – maşina de multiplicat de mare vitezăRiso mz1070 elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă.

Acest tip de utilaj combină mai multe tehnologii. Pe baza datelor primite de la un computer sau de la scanerul încorporat este creată o matriţă prin arderea unor puncte într-un material plastic special. Matriţă astfel creată este înfăşurată în jurul unui cilindru şi cerneala este forţată să iasă prin găurile create în matriţă. Cilindrul se roteşte sincron cu suportul de tipărit şi cerneala este depusă pe acesta. Matriţele astfel formate se pot utiliza pentru câteva mii de treceri. Este un aparat ideal pentru multiplicarea documentelor nepretenţioase ( formularistică de exemplu) la un cost foarte mic, în tiraje de la minim 100 de treceri. Poate fi considerat o versiune de tipar digital datorită faptului că poate folosi fişiere trimise direct din calculator, iar procesul de fabricare a matriţei este complet automat.

În acest moment tiparul digital, cu diversele variante tehnologice, este în plină dezvoltare. Permanent apar soluţii tehnice noi care duc la îmbunătăţirea calitaţii, mărirea vitezei de tiparire dar şi reducerea costurilor de producţie.

Tiparul digital este soluţia ideală pentru tirajele mici care trebuiesc realizate într-un timp scurt la o calitate foarte bună.

De asemenea, este singura soluţie pentru tipărirea cu date variabile complexe.

Anul 2013 va aduce pe piaţă mai multe modele de tipar digital format B2 (50 x 70 cm). Voi prezenta aceste utilaje şi tehnologiile implicate într-un articol viitor.