Dimensiuni finite – Format finit

Dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Aceastea sunt dimensiunile pe care le-ai solicitat în comandă.

Finit dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Margine de tăiere – Bleed

Felul în care tăiem hârtia nu este o știință exactă. De aceea trebuie să lași puțin spațiu în marginea graficii tale pentru a acoperi astfel de erori.

Marginea de tăiere (sau bleed-ul) este zona din exteriorul materialului tipărit care conține elementele de grafică și care urmează a fi îndepărtată pentru realizarea produsului finit.

Marginea de tăiere este obligatorie atunci când produsul finit are print până în marginea dimensiunii finite.

De exemplu:

 • Pentru dimensiuni finite de 210×297 mm (A4);
 • Margine de tăiere de minim 2 mm;
 • Dimensiunile minime ale fișierului pentru print trebuie s fie 214×301 mm.

Elementele care trebuie să rămână până în marginea produsului finit trebuie să se continue și în marginea de tăiere.

Fisier corect dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.
Bleed corect dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.
Bleed gresit dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Marginea de siguranță – Oglinda pagini

Marginea de siguranță este zona dintre elementele importante ale paginii și formatul finit. Aceasta este necesară atât din punct de vedere tehnic cât și estetic.

Oglinda pagini este zona din pagină care cuprinde informațiile și elementele importante ale paginii.

Aceasta trebuie să fie cu minim 6 mm mai mică decât formatul finit (3 mm pe fiecare latură).

De exemplu pentru:

 • Dimensiunea finită 210×297 mm (A4);
 • Margine de siguranță de minim 3 mm;
 • Oglinda paginii maxim 204×291 mm.
Fisier corect dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.
Siguranta corecta dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.
Siguranta gresita dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Sumar elemente fișier

Tot dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție.

Toleranțe

Din motive tehnice, procedeele tipografice din fiecare etapă de producție pot genera abateri de până la 1 mm. Abaterile tehnologice totale, care sunt acceptabile, pot ajunge până la 2 mm.

Materialele folosite în procesul de producție, prezintă în specificațiile tehnice abateri de +/-5%. Din acest motiv, este posibil ca, de la o lucrare la alta, să apară diferențe de: grosime, duritate, finisaj, culoare etc.

Modificarea proprietăților materialelor, chiar și în limitele abaterilor tehnologice din fabricație, pot influența, printre altele, culoarea printului. Din acest motiv, este posibil ca, de la o lucrare la alta, să apară diferențe de nuanță la print, chiar și atunci când se tipărește același fișier.

Uneori, aceste abateri se cumulează, putând deveni ușor observabile, fără a putea fi considerate defecte sau erori de execuție.

Fișiere de previzualizare

În cazul lucrărilor complexe, care ar necesita explicații suplimentare pentru siguranța executării lor corecte, este indicat să încarci fișiere de previzualizare împreună cu fișierele pentru tipar. Fișierele de previzualizare, spre deosebire de fișierele pentru tipar, pot conține diverse elemente ilustrative ca:

 • linii de big sau de perfor de rupere;
 • contururile neregulate pentru ștanțare sau decupare laser;
 • poziționarea găurilor sau a decupajelor.

Astfel pot fi evitate orice fel de neînțelegeri, iar lucrarea ta va fi realizată conform așteptărilor.

Bun de tipar

De ce să soliciți bun de tipar (BT)?

Prin vizualizarea unui bun de tipar în forma sa fizică, înainte de execuția întregii comenzi, se pot identifica și corecta erori sau diverse neconcordanțe, care nu pot fi evitate sau prevăzute în alt mod, cum ar fi:

 • erori de execuție grafică;
 • erori de salvare a fișierului;
 • neconcordanțe în culoare (culoarea dorită-versus culoarea vizualizată pe monitor);
 • calitatea relativă a imaginilor/fotografiilor etc.

Ce este BT pe print?

Bunul de tipar pe print reprezintă o probă de culoare și hârtie, astfel:

 • Pentru lucrările simple, compuse dintr-o singură coală de hârtie, vei primi practic o coală tipărită și nefinisată;
 • Pentru lucrările complexe, compuse din mai multe coli de hârtie, vei primi la alegere, 2 coli de hârtie tipărite și nefinisate (de exemplu: pentru o carte, poți alege un print pentru copertă și unul pentru o filă de la interior). Ca să fii sigur că primești ceea ce îți dorești, poți comanda print pentru bun de tipar pentru aproape toate lucrările. În consecință, aceste tipuri de erori, în lipsa solicitării dumneavoastră de a da bun de tipar pe materialul tipărit, nu pot fi considerate deficiențe calitative de tipar.

Ce este BT pe produs finit?

Bunul de tipar pe produsul finit reprezintă practic execuția la gata a unei mostre/a unui mock-up, pentru a-l putea analiza sub toate aspectele.

Recomandăm realizarea unui bun de tipar pentru a te asigura că produsul finit este conform așteptărilor tale.

Informații generale

Fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu poți obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește.

Este foarte important să ții cont de informațiile pe care ți le punem cu drag la dispoziție, pentru a te bucura în final de rezultatul așteptat.

 • Folosim utilaje de tipar digital de înaltă performanță, dotate cu unități de corectare a deviaților de culoare și de print integrate.
 • Prelucrarea fișierelor pentru print se face cu RIP-uri performante.
 • Dacă ai cerințe de culoare stricte și ai această informație, putem folosi profilul de culoare în care a fost lucrat fișierul tău.
 • Impoziția documentelor se face automat din softul utilajului, astfel că te rugăm să încarci fișierele neimpozate.

Poți încărca fișierele, după ce ai lansat comanda, în 3 moduri:

 • în pagina de confirmare a comenzii
 • din Contul tău > Comenzi > upload
 • utilizând link-ul din e-mail-ul de confirmare a comenzii, primit de la noi .

Pentru a-ți fi mai ușor, îți recomandăm crearea unui cont de client pe site.